Lijstersingel 15, 2902 JD, Capelle a/d IJssel

Nieuws

Wat is het verschil tussen Joomla en WordPress?

verschil tussen Joomla en WordPress

Wat is het verschil tussen Joomla en WordPress?

Beide platforms zijn contentmanagementsystemen (CMS) die je kunnen helpen bij het bouwen van een website. De keuze hiertussen hangt af van de specifieke behoeften. Maar er zijn verschillen in functionaliteit en bruikbaarheid, en het is belangrijk om deze te begrijpen voordat er een keuze gemaakt kan worden tussen WordPress en Joomla.

Belangrijk is om eerst de specifieke behoeftes en doelen van de te bouwen website in kaart te brengen alvorens de keuze te maken tussen WordPress of Joomla!

De gebruiksvriendelijkheid van WordPress

WordPress staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface en eenvoudige installatie, wat het ideaal maakt voor beginners die snel een website willen opzetten. WordPress is in eerste instantie bedoeld als een platform voor blogberichten, maar het heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdige systeem voor allerlei soorten websites, waaronder e-commerce (webshopmodule WooCommerce), portfolio’s en bedrijfswebsites.

Een van de belangrijkste voordelen van WordPress is de enorme community van gebruikers en ontwikkelaars. Hierdoor zijn er duizenden thema’s en plug-ins beschikbaar die je kunt gebruiken om je website aan te passen en functionaliteit toe te voegen. Dit maakt het gemakkelijk om je website te laten groeien en uit te breiden naarmate jouw bedrijf groeit.

Een ander voordeel van WordPress is de functie voor de uitstekende SEO-mogelijkheden. WordPress is gebouwd met zoekmachineoptimalisatie in gedachten en heeft een aantal ingebouwde functies die het gemakkelijk maken om de website te optimaliseren voor zoekmachines zoals Google. Er zijn ook verschillende plug-ins beschikbaar om jouw SEO-inspanningen verder te verbeteren.

Complexe websites bouwen met Joomla!

Het CMS-systeem Joomla! is meer gericht op de ontwikkeling van complexere websites met geavanceerde functies. Het biedt een hogere mate van controle en flexibiliteit dan WordPress en is ideaal voor grotere websites zoals community-websites en sociale netwerken.

Een van de belangrijkste voordelen van Joomla is de mogelijkheid om je website te organiseren met behulp van categorieën en subcategorieën. Dit maakt het gemakkelijk om een grote hoeveelheid inhoud te beheren en te structureren op een manier die logisch en gebruiksvriendelijk is. Joomla biedt ook uitgebreide meertalige ondersteuning, wat betekent dat het gemakkelijk is om de website te vertalen en meerdere talen te ondersteunen.

Een ander voordeel van Joomla is de meer geavanceerde gebruikersrechten en -rollen. Dit betekent dat je gebruikers verschillende niveaus van toegang tot jouw website kunt geven, afhankelijk van hun rol en verantwoordelijkheden. Dit kan nuttig zijn voor websites met meerdere auteurs of voor bedrijfswebsites waar verschillende afdelingen toegang nodig hebben tot verschillende delen van de website.

De statistieken

Volgens W3Techs is WordPress de motor achter een derde van alle websites op het internet, inclusief websites zonder content management systeem (CMS) of met een zelfgebouwd CMS. Het marktaandeel van WordPress en Joomla! samen is dus enorm met 45%! En als we ons alleen richten op websites met een bekend CMS, zijn WordPress en Joomla! samen nog dominanter met een marktaandeel van 68%.

WordPress en Joomla!, gebruik binnen alle websitesystemen
45%
WordPress en joomla!, gebruik binnen alle CMS-systemen
68%

Samenvatting van de belangrijkste verschillen:

1

Gebruiksgemak

Over het algemeen wordt WordPress beschouwd als gebruiksvriendelijker dan Joomla. WordPress heeft een intuïtieve interface en een eenvoudige installatieprocedure. Joomla kan daarentegen complexer zijn om mee te werken, vooral voor beginners.

2

Flexibiliteit

Joomla biedt meer flexibiliteit dan WordPress als het gaat om het beheren van meertalige websites en het aanpassen van de sjablonen. Joomla is ook beter geschikt voor het bouwen van complexere websites met geavanceerde functionaliteit. WordPress is echter meer gericht op bloggen en eenvoudige websites.

3

Beveiliging

Beide CMS’en zijn over het algemeen veilig, maar WordPress heeft een reputatie voor meer beveiligingsproblemen vanwege de populariteit en het grotere aantal plugins en thema’s.

4

Community en ondersteuning

Beide CMS’en hebben een actieve gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars die bijdragen aan de ontwikkeling van de software en ondersteuning bieden via forums en documentatie. WordPress heeft echter een grotere gemeenschap en een uitgebreidere documentatie.

Conclusie van onze vergelijking tussen beide systemen

Kortom, als je een eenvoudige website wilt bouwen, dan is WordPress waarschijnlijk de beste keuze. Het is gemakkelijk te gebruiken en biedt een enorme hoeveelheid aanpasbare thema’s en plug-ins. Als je echter een meer geavanceerde website wil bouwen met meer complexe functies en meer controle over de websitearchitectuur, dan is Joomla de juiste keuze.

HULP NODIG? WIJ HELPEN GRAAG!

Wij maken samen met de klant de keuze voor WordPress of Joomla! Hierin ook meegenomen wat de klant al gewend is, heeft hij of zij al een WordPress of Joomla website en kunnen wij de wensen in dit systeem bouwen, dan zullen we samen de keuze maken voor dat systeem.

Neem contact met ons op en we bespreken graag met jou wat de mogelijkheden zijn!

Of vul ons formulier in: