Lijstersingel 15, 2902 JD, Capelle a/d IJssel

Support

Introductie in het WordPress dashboard

WordPress Dashboard

De eerste keer dat je het WordPress dashboard ziet denk je misschien dat je dat nooit zult leren...
Niets is echter minder waar en je zult snel je weg vinden in belangrijkste keuzeopties in het linker menu.

Het dashboard heeft twee functies:

  1. 1. Alles wat je nodig hebt om inhoud aan de site toe te voegen en te beheren.
  2. Alle opties voor de instellingen, functionaliteit, onderhoud, opmaak en gebruikers.

Kortom alles wat nodig is voor de opbouw en configuratie van je site. Als niet je alle opties ziet van een menu keuze, klik dan op het piijltje rechts naast de tekst om het menu uit te klappen. Dat eerste deel van het menu, dat is waar we ons hier op concentreren.

In het dashboard maken we onderscheid in een aantal zaken:

Berichten, dit is waar nieuwe artikelen geschreven worden die daarna in volgorde van schrijven op de blog pagina of voorpagina naar voren komen.

Media, hier heb je een overzicht van alle bestanden die je ge-upload hebt en hier vandaan kun je nog meer uploaden. Omdat je straks die uploads direct vanuit de berichten of pagina's doet zul je hier weinig komen.

Links dit betekent eigenlijk niet meer en niet minder dan weblinks, ofwel links naar andere websites, hier komen we later nog even op terug omdat ook dit minimaal gebruikt zal worden.

N.B: vanaf WordPress versie 3.5 wordt deze optie niet meer standaard geïnstalleerd.

Pagina's, hiermee kun je een volledige website bouwen en je moet dan denken aan min of meer statische inhoud. Pagina's die je een keer opzet en waar je weinig meer aan zult veranderen. In tegenstelling tot berichten kun je pagina's wel sorteren in een bepaalde volgorde.

Reacties, je bezoekers kunnen reageren op de berichten die je schrijft (dit kun je ook uitzetten overigens) en die reacties moeten soms goedgekeurd worden of wellicht wil je er wel eens een verwijderen. Het beheer van die reacties doe je hier.