Lijstersingel 15, 2902 JD, Capelle a/d IJssel

Support

wij helpen graag

Website support (WordPress)

Inloggen bij WordPress

 1. We starten met het inloggen op je WordPress gebaseerde website.
 2. Ga naar je eigen domeinnaam (voorbeeld: www.mijnwebsite.nl)
 3. Type daarachter ’/wp-admin of /wp-login.php’
 4. Beide opties werken. Bijvoorbeeld http://www.example.com/wp-admin.
 5. Het is mogelijk dat je nog een extra map naam moet gebruiken, zoals bijvoorbeeld /blog of /cms. Dit laatste is afhankelijk van de wijze waarop je site is geïnstalleerd.
 6. Je krijgt nu het volgende scherm te zien:

 1. Vul daar je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen.
 2. Je bent nu ingelogd op de WordPress omgeving van je website

yoursite   19 juli 2022  

WordPress Dashboard

De eerste keer dat je het WordPress dashboard ziet denk je misschien dat je dat nooit zult leren...
Niets is echter minder waar en je zult snel je weg vinden in belangrijkste keuzeopties in het linker menu.

Het dashboard heeft twee functies:

 1. Alles wat je nodig hebt om inhoud aan de site toe te voegen en te beheren.
 2. Alle opties voor de instellingen, functionaliteit, onderhoud, opmaak en gebruikers.

Kortom alles wat nodig is voor de opbouw en configuratie van je site. Als je niet alle opties ziet van een menu keuze, klik dan op het pijltje rechts naast de tekst om het menu uit te klappen. Dat eerste deel van het menu, dat is waar we ons hier op concentreren.

In het dashboard maken we onderscheid in een aantal zaken:

Berichten, dit is waar nieuwe artikelen geschreven worden die daarna in volgorde van schrijven op de blog pagina of voorpagina naar voren komen.

Media, hier heb je een overzicht van alle bestanden die je geüpload hebt en hier vandaan kun je nog meer uploaden. Omdat je straks die uploads direct vanuit de berichten of pagina's doet zul je hier weinig komen.

Pagina's, hiermee kun je een volledige website bouwen en je moet dan denken aan min of meer statische inhoud. Pagina's die je een keer opzet en waar je weinig meer aan zult veranderen. In tegenstelling tot berichten kun je pagina's wel sorteren in een bepaalde volgorde.

Reacties, je bezoekers kunnen reageren op de berichten die je schrijft (dit kun je ook uitzetten overigens) en die reacties moeten soms goedgekeurd worden of wellicht wil je er wel eens een verwijderen. Het beheer van die reacties doe je hier.

yoursite   19 juli 2022  

Nieuw bericht/blog

Klik op de menu keuze "Nieuw bericht" en je krijgt een invulscherm zoals op de afbeelding is te zien.

Je begint altijd met het schrijven van de titel van je bericht, die titel komt bovenaan je web pagina te staan.

Daarna kun je in het grote invul veld de tekst van je bericht gaan schrijven, je ziet boven dat veld ook een aantal opties zoals je die kent van bijvoorbeeld Microsoft Word.
Voor de opmaak van je tekst heb je aan die standaard opties meestal voldoende, de opmaak van de tekst zoals lettertype en kleur worden bepaald door het Thema van je website dus daarover hoef je je helemaal niet druk te maken. Je kunt je volledig concentreren op de inhoud van je bericht.

In het rechter-menu zie je nog een aantal opties:

 • Gebruik ‘Bericht tags’ om woorden aan je bericht te koppelen. Voor die woorden kies je de belangrijkste steekwoorden die je in je bericht gebruikt hebt. Die tags zorgen er o.a. voor dat je beter gevonden gaat worden in de zoekmachines.
 • Koppel je bericht aan de categorie uit de lijst met categorieën die je aangemaakt hebt en die het best bij het onderwerp van je bericht past.
 • Gebruik na iedere wijziging die je maakt de knop ‘Publiceren’ of 'Bijwerken' om die wijzigingen op te slaan en zichtbaar te maken voor iedereen op het internet.
 • Na het publiceren of bijwerken krijg je bovenaan de titel een link waarmee je het resultaat op de site kunt bekijken.

yoursite   19 juli 2022  

Nieuwe pagina

Het aanmaken van een nieuwe pagina in WordPress is eenvoudig, maar er zijn enkele verschillen met het maken van een bericht. Volg de onderstaande stappen om een nieuwe pagina aan te maken:

 1. Nieuwe Pagina Starten: Klik op de menuoptie "Nieuwe Pagina". Je krijgt nu een invulscherm te zien dat sterk lijkt op het scherm voor het maken van een nieuwe blogpost.

 1. Titel Invoeren: Begin met het schrijven van de titel van je pagina. Deze titel komt bovenaan je webpagina te staan.
 2. Verschil met Berichten: In het rechter menu zie je geen categorieën waaraan je de pagina kunt koppelen. Ook is de optie "Tags" mogelijk niet zichtbaar, omdat dit afhankelijk is van een extra plugin.
 3. Publiceren en Attributen: Net als bij berichten heb je de optie om je pagina te publiceren. Daarnaast is er een nieuw menu-item "Attributen". Hier kun je instellen of de pagina direct in je menu komt of dat deze een subpagina wordt van een hoofdonderwerp.

 1. Moeder- en Kindpagina's: Via de dropdown bij "Attributen" kun je aangeven bij welke "moeder" pagina deze nieuwe "kind" pagina hoort. Hoewel je pagina's onbeperkt kunt nesten, is het aan te raden om het eenvoudig te houden.
 2. Sjabloonopties: Of je keuzes ziet bij de sjabloonoptie hangt af van het geïnstalleerde thema. Normaal gesproken hoef je hier niets te wijzigen.
 3. Volgorde Bepalen: Bij de optie "Volgorde" kun je een nummer ingeven om de volgorde van je pagina's in het menu te bepalen. Deze optie is mogelijk niet altijd zichtbaar, afhankelijk van je instellingen.
 4. Wijzigingen Opslaan: Vergeet niet om op "Bijwerken" te klikken als je de pagina bewerkt of wijzigingen aanbrengt na publicatie.

Door deze stappen te volgen, kun je gemakkelijk nieuwe pagina's toevoegen en beheren op je WordPress-website.

yoursite   19 juli 2022  

Weblink toevoegen

Naast afbeeldingen wil je ook links naar andere sites of pagina's opnemen in je artikelen. Volg de onderstaande stappen om een weblink toe te voegen:

 1. Tekst Selecteren: Selecteer eerst de tekst die je als link wilt gebruiken. Zonder geselecteerde tekst kun je geen link invoegen. De knop om een link in te voegen blijft dan lichtgrijs.
 2. Link Invoegen: Klik op het icoon om een link in te voegen. Je krijgt nu een scherm te zien zoals hieronder beschreven.


 1. URL Invoeren: Het eerste veld, URL, spreekt voor zich. Hier plak je de link die je wilt toevoegen.

 1. Titel Invoeren: Het titelveld vul je meestal in met de titel van de pagina of iets wat je passend vindt voor de link.
 2. Interne Links: Bij de meest recente versies van WordPress zie je een extra optie: "Of link naar een bestaand bericht of pagina". Klik hierop om alle berichten en pagina's die je al op je site hebt te zien, zodat je gemakkelijk een interne link kunt maken.
 3. Link Toevoegen: Heb je alles ingevuld, klik dan op "Link toevoegen". De link is nu opgenomen in je bericht.

Door deze stappen te volgen, kun je eenvoudig weblinks toevoegen aan je artikelen.

yoursite   19 juli 2022  

Hoe een pagina aan menu toevoegen?

Hoe een pagina aan menu toevoegen? In dit artikel ga ik je uitleggen hoe je een nieuwe pagina kunt toevoegen aan je WordPress menu. Zonder technische kennis je menu aanpassen. Pagina’s worden niet automatisch toegevoegd aan je menu.

Althans als je zelf handmatig een menu hebt ingesteld moet je daarna zelf handmatig nieuwe pagina’s toevoegen aan je menu. Hiermee voorkom je dat je WordPress menu overladen wordt met pagina’s.

Je doet er verstandig aan om in ieder geval de belangrijkste pagina’s van je website te tonen in je menubalk.

Minder belangrijke pagina’s kun je altijd in de footer toevoegen of eventueel in een top menubar.

Nadat je een pagina hebt aangemaakt volg je de volgende stappen.

 1. Je klikt op Weergave > Menu
 2. Selecteert het menu waar je de pagina wilt toevoegen
 3. Selecteert de pagina die je wilt toevoegen
 4. Klikt op Aan menu toevoegen
 5. Vervolgens klik je op wijzigingen opslaan.

Gefeliciteerd je hebt nu de pagina aan je WordPress menubalk toegevoegd.

yoursite   19 juli 2022  

Berichtcategorieën

Berichten worden toegewezen aan "Categorieën". Als je dit nog niet hebt gedaan, is het slim om nu even naar die categorieën te kijken en er een paar aan te maken voor de belangrijkste onderwerpen waar je over wilt schrijven.

Standaard wordt een WordPress-website geïnstalleerd met de categorie "Ongecategoriseerd". Hernoem deze naar iets wat bij je nieuwe site past en maak het veld "Slug" onder die tekst leeg. WordPress vult dit zelf weer aan met de juiste code zodra je de wijziging opslaat.

Als je de categorieën hebt opgezet, is het tijd om je eerste bericht te schrijven.

yoursite   19 juli 2022