Lijstersingel 15, 2902 JD, Capelle a/d IJssel

Nieuws

Welk lettertype past het beste bij mijn website?

Welk lettertype past het beste bij mijn website?

Welk lettertype past het beste bij mijn website?

Om jouw zorgvuldig geschreven teksten duidelijk maar ook stijlvol (passend bij het ontwerp) weer te geven, bestaat tegenwoordig de mogelijkheid een keuze te maken uit een grote hoeveelheid aan lettertypen.

Maar wat is nou het ideale lettertype voor jouw website? Daar komen verschillende factoren bij kijken: Leesbaarheid (leessnelheid), aantrekkelijkheid en persoonlijke voorkeur van de gebruikers. Helaas is het zo dat je maar een aantal verschillende lettertypes kunt gebruiken aangezien niet iedere browser dezelfde lettertypes ondersteunt. Vandaar dat je vaak bij websites de zogenaamde Web safe lettertypes vindt zoals Verdana, Arial en Times New Roman. Ze genieten de persoonlijke voorkeur van menig gebruiker, zijn aantrekkelijk en blijken goed en snel leesbaar.

Welk lettertype past het beste bij mijn website? Een vraag die veel ondernemers bezighoudt.

Er is meer mogelijk dan alleen websafe lettertypes

Altijd maar dezelfde lettertypes wordt wel een beetje eentonig en niemand kan zich onderscheiden. Gelukkig komt daar langzaam verandering in… Tegenwoordig is door tools als Typekit (typekit.com) en Google Web Fonts (www.google.com/fonts) de keuze enorm toegenomen. Ook worden onze beeldschermen steeds scherper, waardoor details van letters beter worden weergegeven.

Hier volgen alvast een paar handige tips:

1

Leesbaarheid

 Leesbaarheid is nog belangrijker dan de esthetische kwaliteit van typografie. Of we een tekst wel of niet mooi vinden, beïnvloedt ons gedrag namelijk niet. De leesbaarheid van tekst doet dat wel. Je dient vooral ook rekening te houden met het feit dat het lezen van teksten op een beeldscherm, stukken vermoeiender voor de ogen is dan bijvoorbeeld gedrukte tekst.

2

Zakelijk site

Voor een zakelijke site is het beter een goed leesbaar lettertype te kiezen i.p.v. een speels font als ‘comic sans ms’ dat beter bij een hobby-site past. Teksten in een slecht leesbaar, handgeschreven lettertype worden negatiever ervaren dan wanneer dezelfde tekst in een standaardlettertype wordt geschreven.

3

Iedere letter heeft zijn eigen karakter en uitstraling.

Het is de uitdaging de optimale balans te vinden tussen een goed leesbare letter en een ‘eigen’ letter die de beleving van je merk versterkt. En met de juiste letter alleen ben je er nog niet. Marges, kleurcontrast, regelafstand en spatiëring kunnen het design maken of breken.

Welk lettertype past het beste bij mijn website?
4

Zorg voor genoeg witregels in jouw tekst

Hoe makkelijker we een tekst lezen, wordt sterk bepaald door de witruimte om een letter, woord, zin of alinea heen. Deze ruimte zorgt ervoor dat onze hersenen de structuur van een tekst overzien.

5

Een aantal lettertypes die vrijwel altijd een ‘safe choice’ zijn

Hieronder volgen een aantal lettertypes die vrijwel altijd een ‘safe choice’ zijn als het gaat om lettertype gebruik voor jouw website. De lettertypes bevinden zich ook vrijwel altijd in ieder systeem:

  • Arial
  • Courier New
  • Georgia
  • Times New Roman
  • Verdana

HULP NODIG? WIJ HELPEN GRAAG!

Heb je vragen over het onderwerp “Welk lettertype past het beste bij mijn website?” of wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen en wat de mogelijkheden zijn? Neem dan snel contact met ons op of laat je gegevens achter in onderstaand formulier. Wij staan graag klaar om jou verder te helpen!

Of vul ons formulier in: