Nieuw btw-identificatienummer voor eenmanszaken
Op 10 oktober 2019 heeft de eerste groep mensen met een eenmanszaak van de Belastingdienst een nieuw btw-identificatienummer, het btw-id, ontvangen. In totaal ontvangen in oktober 2019 circa 1.3 miljoen ondernemers dit nieuwe btw-id.
In het nieuwe btw-id is het BSN van de ondernemer niet langer verwerkt. Zo wordt de privacy van de ondernemer beter gewaarborgd.
Verplicht uw nieuwe btw-id vermelden op uw communicatiemiddelen
Het nieuwe btw-id is geldig vanaf 1 januari 2020. De Belastingdienst verzendt de brieven nu al, zodat een ondernemer nu al voorbereidingen kan treffen, zoals het aanpassen van (digitale) facturen en uw website.
Waarom informeren wij u?
U zult denken, waarom informeert een Webdesignbureau over een nieuw btw-nummer voor eenmanszaken? Wij willen u graag op de hoogte stellen, omdat dit btw-id ook verplicht is om op uw website te vermelden.
Het btw-id is een persoonlijk, uniek nummer dat bestaat uit een reeks van 14 tekens. Vanaf 1 januari 2020 moeten ondernemers het btw-id op facturen en hun website vermelden om zich te identificeren als btw-plichtig ondernemer. Daarmee voldoen zij aan de wettelijke eisen. Voor handel binnen de EU is het belangrijk dat mensen met een eenmanszaak hun btw-id tijdig doorgeven aan hun leveranciers. Ondernemers houden hun huidige btw-nummer voor communicatie met de Belastingdienst en voor de btw-aangifte.
Wij kunnen onze klanten helpen om dit btw-id te vermelden op de website.
Waar moet dit btw-identificatienummer voor eenmanszaken vermeld worden binnen mijn website?
Ons advies is om dit nieuwe btw-id te vermelden op:
- Uw contactpagina. Hier staan over het algemeen al uw contactgegevens zoals het adres, telefoonnummer en uw e-mailadres. vermeld hier dus ook uw btw-is. Voorbeeld van onze contactpagina met deze gegevens:
- De footer van uw website. Bijna alle websites hebben een footer. Een footer is het gedeelte aan de onderkant van uw website die op elke pagina zichtbaar is. Vaak vermeldt u ook hier uw contactgegevens en bijvoorbeeld ook uw openingstijden. Ook hiervoor geldt dus dat u het beste uw btw-id hier kunt vermelden. Zo krijgen uw bezoekers op iedere pagina uw BTW-nummer in beeld. Voorbeeld van onze footer waarin ook deze gegevens zijn vermeld:
Hoe voeg ik dit nieuwe btw-id voor eenmanszaken toe op mijn website?
Hoe u dit precies kunt doen is per website verschillend. Een website kan op verschillende manieren gebouwd worden en het systeem waar de website op draait kan per website verschillen. YourSite werkt voornamelijk met Joomla! en WordPress. Hoe dit nieuwe btw-id vermeld (of aangepast) kan worden, verschilt dus per website.
Neemt u gerust contact met ons op en indien wij bekend zijn met het systeem waarop uw website is gebouwd kunnen wij u hierbij helpen (tegen ons normale uurtarief).